The EU's Cultural Network - Iranians

The EU:s Multicultural Network - Iranians           شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا   

                                                                             

صفحه نخست    |  Länkar  |  Svenska 

 

دفاع از حقوق بشر ، آزادی  و  دمکراسی از اهداف «شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا» است.

 

در باره EUCN

 EUCN در شهرهای مختلف اروپا:

گزارش تصويری از تاسيس EUCN 

فعاليت؛ پروژه

تماس با  EUCN

تماس با وب سايت

 

IKFC

کانون پژوهش فرهنگ ايران »»» 

 

 

گزارش اعزام جوانان به بروکسل و بازديد از پارلمان اتحاديه اروپا

Studieresa till

EU-parlamentet

 

گزارش  اعزام جوانان به سازمان ملل

Ungdoms resa till FN

 

گزارش اعزام جوانان به استکهلم و بازديد از پارلمان سوئد

Studieresa till

Sveriges Parlament

«ما نيز می خواهيم در آينده اتحاديه اروپا شرکت داشته باشيم!»

"Vi skall också delta och påverka EU:s framtid"

 

گزارش تصويری از سفر بروکسل     Bilder av  Studieresa

3»»»»»»      4»»»»»»        5»»»»»»       6»»»»»»        7»»»»»»

 

Aras Sedaghat-Amoli

Vi skall också delta och påverka EU:s framtid

RAPPORT FRÅN STUDIERESA TILL BRYSSEL 15-17 maj 2007

Aras Sedaghat-Amoli

Jag och 19 andra ungdomar fick möjligheten att åka på en studieresa till Bryssel.  Syftet var att öka våra kunskaper om EU och svenska institutioners och organisationers bevakning av EU frågor men samtidigt träffa nya människor och lära känna deras kultur. Arrangörer från EUCN hade som vår tidigare studieresa till Sthlm ett skräddarsytt alltäckande program som täckte hela resan utan att slösa en minut av den.

15 maj blev en kort dag eftersom vi landade såväl sent för att kunna göra något annat än ta ett snabbmål i centrala delen av staden och hitta till våra rum på hotellet och sova med förhoppningar om morgondagens program.

16maj var en minst sagt en fullspäckad dag, efter en härlig fruktost på hotellet hade vi laddad energi för att genomföra två studiebesök samt forska större delen av stadens många finare områden samt butiker och restauranger. Vi gick förbi de välkända flaggstängerna in i den massiva entrén och genom säkerhetskontrollerna för att befinna oss i lokalen en kvart för tidig, detta gav oss fördelen att även besöka matsalen/kafeterian som var för tillfället ganska tyst och de enda närvarande var en annan besökande grupp som jag antog prata tyska. När det var dags tog vi hissen upp till en hörsal för att träffa Nils Lundgrens persiske assistent, Iman.

Iman höll en väldigt informativ och grundläggande tal om systematiken som driver EU parlamentets grund och lagstiftning som för mig var både bra sammanfattat men samtidigt komplett, han berättade även om de sittande ledamöternas position och ”grupperingar” och därtill även vilka roll och säregenskaper dessa hade. Men viktigast var nog hur dessa partiers politiska åsikter och handlingar skiljde sig från de av Junilistans men det mest intresseväckande för mig var hur Iman berättade om EU parlamentet från en ”bakom kulisserna” perspektiv som gav hans tal en personlig men samtidigt objektiv drag.

Efter en stund ackompanjerades Imans tal av herr Lundgren själv där han också pratade om Junilistans mål och arbeten inom EU, vi hade också chansen att ställa frågor fritt som startade korta diskussioner inom många olika områden som t.ex. EU:s internationella säkerhets politik, Iran-Uran-, turkiet- och även kurd-frågan. Alla frågor behandlades seriöst av herr Lundgren och han besvarade alla så väl han kunde. Som avslutning fick vi se plenisalen från besöksläktaren och ställa ytterligare frågor om den och på vägen ut fick vi en rundtur av större delen av den enorma byggnaden och slutligen passerade vi genom Europaparlamentets egen souvenirbutik.

Parlamentets egen restaurang där vi tidigare hade fikat var fullsatt och en lång kö hade bildats utanför, därför bestämdes det att vi skulle äta lunch på en restaurang i närheten. Iman som agerade som guide tog oss till ett fint torg där vi radade borden i en av de många restaurangerna och tog lunch.

Som grädde på moset hade vi en planerad session med Minna Gillberg som är kabinett assistent för vicepresident Margot Wallström i Europa Kommissionen. Hos henne fick vi veta en hel del om vad deras arbete gick ut på och vad hon som kabinett assistent fick jobba med tillsammans med hennes många kollegor. Även här besvarades många av våra frågor om kommissionen och dess systematik.

Senare på dagen kunde vi alla i lugn och ro vandra igenom centrala Bryssel för shopping och sightseeing, vilket var ganska avkopplande efter två ordentliga sittningar i parlamentet och kommissionen. Vid kvällstid kom vi fram till våra persiska vänners välkomst lokal och deltog i deras program som Föreningen ”Persepolis” hade anordnat, det var ett bra avslut på dagen med musik och dans där vi också fick chansen att prata med de belgiska ungdomarna få insikt i deras vardag.

17maj blev det en tidig morgon och färden hem ganska tung men vi hade skapat bra kontakt och det gjorde hela mycket lättare.

Slutorden
För att delta i den här resan gick jag miste om min tredjerings bal men det ångrar jag inte, jag fick väldigt mycket ut av våra besök hos de som deltar i att fatta stora beslut som kommer att förändra situationen jag lever i här i Sverige och även situationen i mitt hemland. Kontakten med dessa människor som sitter nära styret var lärorikt, inte minst sagt träffen med Iman som jag tror kommer att spela en stor roll för de som vill satsa på ett liv inom alla sorters politiska eller juridiska områden. Jag hoppas att fler målmedvetna ungdomar tar till sig dessa chanser och får möjligheten att delta i de framtida studieresorna.

The Hjällbo's Cultural Network

شبکه فرهنگی يئلبو

 

 

در يوته بوری

چه خبر؟  »»»»

Konsert för fred

 

Nowrowz

 

   اردوی تابستانی 2004

 1 >>   3 >>  2  >>  4 >>   5 >>   6 >>

       

     اردوی تابستانی 2005

 1»»»   2»»»  3»»» 4»»»   

 

 

جلسه تاسيس شبکه فرهنگی ايرانيان اروپا

 

گزارش‌های تصويری از فعاليتهای فرهنگی و اجتماعی در يوته بوری! »»»

 

 

     گزارش کوتاه از فعاليت  کانونپژوهش در سال 2003  

 

 

شبکه فرهنگي ايرانيان اتحاديه اروپا، ( EUCN نهادی است غير انتفاعی و متشكل  از انجمن ها و كانونهای باورمند به دمکراسی، آزادی و منشور جهانی حقوق بشر ؛  كه در زمينه های فرهنگی، اجتماعی و حقوق بشر در كشورهای اتحاديه اروپا فعاليت دارند.  اولين نشست EUCN در تابستان 2001 برگزار شد. و  اساسنامه و اهداف آن پس از يک سال گفتگو و تبادل نظر ؛  در نشست عمومی  تاريخ 29 تا 31 ژوئيه 2002 در يون شوپينگ - سوئد؛با شرکت نمايندگان تعداد زيادی از انجمن های ايرانی از کشورهای:  آلمان؛ اطريش؛ ايتاليا؛ انگلستان؛ دانمارک؛ سوئد؛ نروژ ؛ هلند و ... ؛ بررسی و تصويب شده است.  از جمله اهداف   EUCN - شناخت و دستيابی به علايق و نقطه نظرهای مشترک ؛ تبادل تجربه، اطلاعات و دانش  و گسترش همکاری بين انجمن های فعال در کشورهای  اتحادیه اروپا و دفاع از حقوق بشر، آزادی و دمکراسی  می باشد

Copyright © 2003 IKFC. - All rights reserverad. Contact:IKFC

 | Länkar|Svenska تابلو اعلانات|  گفتگو | بايگانی| پيوندها |صفحه نخست